Lor peynirli patatesli kroket
Malzemeler*1 kg kadar haşlanmış ve ezilmiş patates
*1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
*lor peyniri 250 gr kadar
*Tuz
*maydanoz veya taze soğan
*Galeta unu
*Kızartmak için sıvıyağ
Hazırlanışı
Patatesler haşlanır ve ezilir.Kaşar ve tuz ilave edilen patates iyice
karıştırılır. Cevizden biraz daha büyük parçalar alınıp ortası açılır
ve lorla karıştırılmış maydanoz yada taze soğanla konur. Tekrar
yuvarlanarak patates kapatılır. Galeta ununa bulanarak kızgın yağda
kızartılır.
Peynirli ekmek
Malzemeler* 3 adet akdeniz ekmeği (halk ekmek)
* 1 adet yumurta
* 1 çay kaşığı sızma zeytin yağı
* kibrit kutusu kadar beyaz peynir
* tuzkarabiber ve pulbiber
Hazırlanışı
Tüm malzemeleri çırpın.Ekmekleri ikiye bölün.Üzerine karışımdan
sürün. Fırının ızgara kısmında kızarana kadar pişirin.Afiyet olsun…
Sıcak patates
Malzemeler*4-5 adet patates( tercihen bebek patates)
*1 yemek kaşığı mayonez
*1-2 sap taze soğan
*3 yemek kaşığı yoğurt(sulu olmasın)
*tuz karabiber
*1 yemek kaşığı tereyağı veya sızma zeytinyağı
Hazırlanışı
Patatesleri haşlayalım. Kabuklarını soymayacağız. Fırın tepsisine
yağlı kâğıt serip haşlanan patatesleri koyalım. Patates ezici ya da bir
kaşıkla her patatesin üzerine bastıralım ki parçalansın. Ama iyi ayar
yapın kabuklarından iyice kopmasın. Üzerine tereyağı parçacıkları koyun
her patatesin üzerine. Ardından karabiber ve tuz serpin. Önceden
ısıtılmış 225 dereceli fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Servis
yaparken mayonez ve yoğurtla çırptığınız sostan üzerlerine 1 kaşık koyup
doğranmış taze soğanlardan serpin. Afiyet olsun…
Malzemeler
1 adet ekmek
3 adet domates
5 adet sivri biber
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
2 adet sosis ( küçük ise 4 adet )
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Hazırlanışı : Domateslerin kabuklarını soyarak rendeleyelim. Biberleri
de ince ince doğrayalım. Bİr tava içerisine sıvı yağı dökelim ve
doğradığımız biberleri biraz kavuralım. Daha sonrada domatesleri
ekleyelim tuzunuda ayarlayarak biraz daha pişirelim. Ekmeği dilimleyelim
ve bir tepsiye yerleştirelim. Üzerlerine hazırlamış olduğumuz domates
ve biberli harcı yayalım. Sosisleri halkalar şeklinde dilimleyelim ve
ekmeklerin üzerine yerleştirelim. En üste de rendelediğimiz kaşarları
yayalım. Fırına sürerek 160 derecede pişmeye bırakalım. Kaşar peynir
eriyip kızardığında fırından alalım. Afiyet olsun.
8 milföy hamuru
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı haşhaş tohumu
1 yumurta akı
Milföy simitler:
Milföy hamurlarını halka şeklinde kesin.
üzerlerine yumurta akı sürün.
Bir kasede baharatları karıştırın.
Milföylerin üzerine bolca serpin.
önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlanmış
fırında 15-20 dakika pişirin.
üzerileri kızarınca fırından alıp servis yapın.
Akdeniz Usulü Omlet
2 yumurta
2 orta boy rendelenmiş domates
1 avuç ince dilimlenmiş kabak
2 avuç ince dilimlenmiş mantar
2 yeşil biber
1 kırmızı biber
3 avuç ince kıyılmış maydanoz ve dereotu
kırmızıbiberden yapılmış acı sos
rendelenmiş peynir
çekirdeği ayıklanmış 1 avuç yeşil kırma zeytin
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
karabiber
taze fesleğen ve kekik.
Hazırlanması:
Yüksek ateşte bir çorba kaşığı zeytinyağını tavada kızdırın.
Dilimlenmiş kabakları atın ve iki dakika kadar tavada çevirin. Biberleri
ekleyin ve iki dakika daha çevirin.
Domates rendesi tuz ve mantarları ekleyin. Mantarlar suyunu salıncaya
kadar iki dakika daha tahta kaşıkla tavada çevirin acı sosu tavaya
dökün. Sebzelerin saldığı su yeterli değilse yarım çay bardağı kadar
sıcak su ekleyin. Sıcak su fokurdadıktan sonra ateşi iyice kısın.
Çekirdeklerinden ayıklanmış yeşil zeytin ile ince kıyılmış dereotu ve
maydanozu ilave edin. Çırpılmış yumurta ve karabiber ekleyin. Bir tahta
kaşıkla yumurtanın tüm malzemelere dağılmasını sağlayın. Yumurtanın
fazla katılaşmasına izin vermeden hafif sulu kalacak şekilde servis
yapın.
Üzerine rendelenmiş peynir taze fesleğen ve kekik koyun.
Sütlü Ekmek
Malzemeler:
3/4 su bardağı süt
1/4 su bardağı su
3 + 1/4 su bardağı ekmek unu (ben beyaz + kepekli un kullandım)
15 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı toz şeker
15 yemek kaşığı tereyağı
yarım tatlı kaşığı instant maya
* 3/4 bir su bardağının dörtte üçü 1/4 bir su bardağının dörtte biri demektir.
Hazırlanması:
Makineye sütü ve suyu koyun. Unu sıvıların üzerini tamamen kaplayacak şekilde serpin.
Tuz şeker ve tereyağını kabın farklı köşelerine koyun. Unun ortasını
hafifçe açarak (ancak suya ulaşmayacak şekilde) mayayı ortaya dökün.
Normal ekmek pişirme konumu (1.ayar) medium crust 1.5 lb ağırlığını
seçin. Yaklaşık 3 saat sonra (2:53 dak.) kabıyla beraber ekmeği
makineden alın. Biraz soğuduktan sonra kabından çıkartın. (Soğumadan
keserseniz ekmeğiniz ufalanabilir.)
Kahvaltılık Sos
Malzemeler
4 kg etli domates
2 kg salçalık kırmızı biber
1 kg patlıcan
Yarım baş sarımsak
Yarım su bardağından biraz fazla zeytinyağ
2 çay bardağı sirke
Çubruka (baharat)
Tuz
Hazırlanışı
Patlıcanları ve biberleri közleyip kabuklarını soyup küçük küçük
doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyup doğrayın ve tencereye alın.
Közlenmiş patlıcanları biberleri ve sarımsakları da ilave edip ara sıra karıştırarak domatesler suyunu çekene kadar pişirin.
Domatesler suyunu çekince belender dan geçirin.
Zeytin yağ sirkeçubruka ve tuzunu ekleyip sirke suyunu çekene kadar pişirin.
Sıcakken kavanozlara alıp ağzını sıkıca kapatın ve kavanozu ters çevirin.
kahvaltı tarifleri – kahvaltıda yapılabilecek tarifler
fırında omletli ekmek
Malzemeler:
1 adet bayat ekmek
250 gr peynir
3 adet yumurta
4-5 adet yeşil sivri biber
kırmızı pulbiber(isteğe bağlı)
tuz (peynir tuzsuz ise )
Ekmekleri yağlamak için rama
Yapılışı:
Ekmekleri dilimleyin.
Üzerlerine yağ sürün.
Tepsinin üzerine yağlı kağıt serin ve ekmekleri üzerine dizin.
Peyniri bir kabın içinde ezin.
Yumurtaları çırpıp içine ilave edin.
Biberleri yemeklik doğrayın. Biberleri de yumurtalı karışıma ilave edin.
Karışıma gerek duyuyorsanız tuzunuda ilave edin ve kaşıkla ekmeklerin üzerine bu karışımdan sürün.
İsterseniz üzerine kırmızı tozbiber sepin.
Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri kızarana kadar fırınlayın.
Sıcak olarak servis yapın
afiyet olsun.
karışık kızartma
malzemeler:
3 patates
3 patlıcan
4 domates
10 sivribiber
10 sarımsak
1,5 su bardağı ayçiçek yağı
1 çay kaşığı ( varsa öğütülmüş) karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
hazırlanması:
1. sebzelerin hepsini yıkayın. 3 patatesi soyun. yarım parmak
kalınlığındaki daireler şeklinde kesin. (bütün sebzeleri aynı şekilde
doğramak kaydıyla dilediğiniz doğrama şeklini seçebilirsiniz.)
2. 1,5 su bardağı ayçiçek yağını kızartma tavasına koyup kızdırın.
yağ kızınca patatesleri atıp kızartın. patatesler kızarırken 3 patlıcanı
alacalı soyup bir parmak kalınlığında kesin. sarımsakları soyun.
biberlerin saplarını kesip ikiye bölün. domateslerin kabuklarını soyup,
birer parmak kalınlığında dairelere bölün. (her domatesten 3 eşit parça
çıkacak şekilde)
3. kızaran patatesleri kevgire veya kağıt havlunun üzerine alıp fazla
yağını süzdürün. sırayla patlıcanları, biber ve sarımsakları kızartıp
kevgire alın. (süzülenleri servis tabağına alın.) patates ve
patlıcanları servis tabağına ayrı ayrı dizin.
4. tavada kalan yağı boşaltın. tavaya domatesleri koyun. domateslerin
her iki tarafını da kızartın. tabaktaki sebzelerin üzerine tuz serpin.
domatesleri sebzelerin üzerine dizip, bir miktar daha tuz serpin. en son
domateslerin üzerine gelecek şekilde karabiber öğütün.
spiral sosis
Malzemeler:
(5 kişilik)
5 adet sosis
5 yaprak milföy
1 yumurta sarısı
HAZIRLANIŞI :
Buzluktan çıkarttığınız milföyleri oda sıcaklığında 10-15 dakika bekletin. Parmak kalınlığında şerit şeklinde kesin.
Sosisleri ikiye bölün. Milföy şeritlerini sosislere spiral şeklinde
sarın. Hamura sarılmış sosisleri yağlanmış tepsiye 2 cm aralıklarla
dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün.
Spiral sosisleri önceden 150 derece ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Kaynak:http://www.bilgilersitesi.com/kahvaltida-degisik-ne-yenir-kahvaltida-ne-yapabilirim-kahvaltilik-tarifler.html