19 Haz 2016

Kahvaltıda değişik ne yenir, kahvaltıda ne yapabilirim, kahvaltılık tarifler

Standart bir kahvaltı sofrasında olan şeyler yumurta, zeytin,peynir, domates ,salatalık,salam, tereyağı, reçel/bal gibi gıdalardır.
Bunların yanında alternatif olarak işte kahvaltıda yiyebileceğiniz tarifler;


Yumurtalı Hafif Tost
1 dilim esmer ekmek
1 yumurta
2 tatlı kaşığı lor peynir
pul biber, tuz
yeşil soğan, dereotu
Bir dilim esmer ekmeği önce tost makinesinde ısıtıyoruz. Sonra bu ısıtılmış ekmeğin üzerine lor peyniri sürüyoruz. Üzerine lor peyniri sürülmüş bu nefis dilimi bir teflon tavaya hiç yağ koymadan koyup üzerine bir yumurta kırıyoruz. Birazcık tuz, birazcık pul biber, azıcık yeşil soğan ve dereotunu yumurtanın üzerine serpiştirdikten sonra kısık ateşte yumurta pişene kadar bekliyoruz. Ama yumurtayı çok da fazla pişirmiyoruz.
Klasik Krep
Malzemeler 
2.5 çay fincanı un
3 yumurta
2 su bardağı süt
1/2 çay kaşığı tuz
2 çorba kaşığı sıvı yağ

Tarifi 
Unu derin bir kaseye boşaltın, yumurtaları tek tek karıştırın. Yağı tuzu ekleyin, sütle yavaş yavaş sulandırın. Krep hamurunun pütürsüz olması gerekir.
Hamurun tüm malzemelerini çatalla çırparak ya da mikserde karıştırın. Krepleri hazırlamadan önce hamurunuzu buzdolabında en az 2 saat dinlendirin.
Krepleri mümkünse yapışmaz tavada çok az tereyağında hazırlayın. Tereyağını kizdırdıktan sonra bir kepçe hamuru tavaya boşaltın ve sıvı kısımları çeperlere doğru akacak şekilde tavayı hareket ettirin. Pişmeyen tarafı çevirmek için düz, geniş bir tabak kullanabilirsiniz.
atlı olarak hazırlayacaksanız, bu hamura 1 çorba kaşığı pudra şekeri, vanilya veya rom (ya da likör) katabilirsiniz.
Fırında Yumurtalı Ekmek
1 adet bayat ekmek
250 gr beyaz peynir
3 adet yumurta
4-5 dal maydonoz
kırmızı pulbiber tuz
Ekmekleri yağlamak için margarin
Ekmekleri dilimleyin. Üzerlerine yağ sürün. Tepsinin üzerine yağlı kağıt serin ve ekmekleri üzerine dizin. Peyniri bir kabın içinde ezin. Yumurtaları çırpıp içine ilave edin.Maydonozları ince kıyıp içene ekleyin. Karışıma tuzunuda ilave edin ve kaşıkla ekmeklerin üzerine bu karışımdan sürün.İsterseniz üzerine kırmızı tozbiber serpin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri kızarana kadar fırınlayın. Sıcak olarak servis yapın, afiyet olsun.
Bayat ekmekleri değerlendirmek için
Yarım ekmek (beyaz, kepekli, çavdarlı, susamlı istedinizi seçebilir yada hepsi bir arada olabilir)
Yarım su bardağı peynir (beyaz, kaşar, dİl vs)
1 küçük soğan
2 kaşık süt
1 yumurta
maydonoz
karabiber
kırmızıbiber
Soğanı küçük küçük doğrayıp sıvı yağda soteliyoruz. Ekmekleride lokma dan biar daha byük doğrayıp soğanlarla birlikte derin bir tavada çeviriyoruz ve biraz kızarmasını sağlıyoruz. Hemen ardından rendelenen yada elimizle parçaladığımız peynirleri koyuyoruz. 1-2 dakaika sonra sütle çırpılmış yurtayı koyup birlikte pişirıyoruz. karabibiber ve kırmızı biberi ilave ediyoruz. Tuz koymayalım . Çünkü ekmek ve peynir tuzlu. Kıydığımız maydonozlarıda koyup ocağı kapatıyoruz . Ve tavanın da kapağınıda kapatıyoruz. Domates ve salatalıkla süsleyip servis ediyoruz. AFİYET OLSUN

kahvaltılık

Kolay Pide ve Kahvaltılık Ezme

pa3

Kahvaltıya her misafir davet edişimin önceki akşamında, çocukları uyuttuktan sonra ortaya çıkaracağım şaheserleri hayal ediyorum. Hayallerimden uyandığımda çoktan sabah olmuş oluyor! Şundan 5 sene önce gece 3’lere kadar siteye yazı yazacağım diye tarif deneyen ben değildim sanki… Her sabah olduğunda da “senin bugün misafirin yok mu?” sorusunu duyup stres olmaya başlıyorum. Bu defa gayet sakin “var! annemle teyzem bir şeyler yapacaklar söz verdiler” dedim ama bir türlü de içim rahat etmedi hiç bir şey yapmadan durmaya… Ben de ekmek makinesinde kolay bir pide yapayım dedim. Hamurun tarifi pizza için kullandığım tarif. Sadece çok kabaracağını düşünüp pizzadan daha geniş bir tepsiye yaymakta fayda var… Hem aynı gün akşam yemeği de çıkmış oluyor bu tarifle, bir anne daha ne istesin:)
Hamur malzemeleri:
  • 140ml (yarım su bardağından biraz fazla) su
  • 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 2 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • yarım tatlı kaşığı toz şeker
  • yarım tatlı kaşığı instant maya
Kıymalı iç:
  • 250gr kıyma
  • 1 kuru soğan, yemeklik doğranmış
  • 2 domates, soyulmuş ve doğranmış
  • 1 sivri biber, doğranmış
  • tuz
  • karabiber

pa4
Hazırlanması:
  1. Su ve zeytinyağını makinanızın kabına koyun. Üzerini tamamen kaplayacak şekilde unu serpin. Tuz ve şekeri karşılıklı köşelere dökün. Ortasını biraz açıp mayayı serpin. Makinanızı hamur ayarına getirin. (yaklaşık 1 saat 10 dakika)
  2. İçi için tüm malzemeyi karıştırın. Hamur hazır olunca yağlanmış tepsinize yayın. Üzerine iç harcı paylaştırın. 220C fırında kenarları kızarana kadar pişirin.
Kahvaltılık ezme’nin tarifini forumda Serra vermişti. Ben baharatları evde elimin altında olan baharatlarla değiştirdim. Bir de forumdaki arkadaşlar bu karışıma labne peyniri eklediklerini yazmışlardı ama ben denemedim.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı robotta iyice inceltilmiş ceviz içi
  • 3-4 çorba kaşığı biber salçası ( domates salçası kullanmamanızı öneririm, zira özellikle beklediğinde acıkanın tadı çok acayip oluyor)
  • 3-4 diş sarmısak ( sarmısağı ne kadar bol olursa okadar güzel oluyor )
  • 1 tatlı kaşığı acı pul biber ( arzu edenler için)
  • 1tatlı kaşığı poy
  • 1 tatlı kaşığı kişniş
  • 1/2 tatlı kaşığı reyhan
  • 1/2 tatlı kaşığı fesleğen
  • 1/2 tatlı kaşığı karabiber
  • zeytinyağı (ayçiçek, mısırözü yağı v.s)
Hazırlanması:
  1. Malzemeler güzelce harmanlanır. Yağ miktarı arzuya göre ayarlanır. İdeal miktar, karışımın ekmek üstüne sürebilecek kıvama gelmesidir.
pa

Pazar sabahı ne zamandır davet etmek istediğim Elif Ayşe ve ailesini ağırladım. Arkadaşım sağolsun, “her gün kendinize hazırladığınız kahvaltılardan fazlasını yapma!” dediği için kendimize hazırlıyor olsak en çok neleri pişirmek isterdim diye düşündüm… Bu yüzden menümüz sade, basit ama benim en sevdiklerimle doluydu…
Önce alacalı kek yaptım, çocukların sevmesi garanti olduğundan… Sonra ablamın Amerika günlerinden kalan soğanlı fransız ekmeği tarifini sade yapıp, kepek ve çavdar unu ilavesiyle saç örgüsü şeklinde yaptım. En son da elmalı turtaları muffin kalıbında pişirdim. (kalıpları iyice yağladım, bir parça hamurla çanak yapıp iç harcı suyunu iyice sıkarak koydum, üzerlerine de daire şeklinde yaptığım ve ortasını ilaç kapağıyla kestiğim hamurları yerleştirdim.) Misafirlerimizin de getirdiği Antakya’nın katıklı ekmeği ile benim çok sevdiğim bir sofra oldu…

Küçük Mutluluklar

pa2


Bu aralar beni en çok mutlu eden şeylerden biri; günün ilk ışıklarıyla beraber kahvaltı sofrasını hazırlamak… Büyük bir davet verecek kadar enerjim olmasa da işe gitmeden ailem için her sabah güzel bir kahvaltı sofrası hazırlamak, güne daha huzurlu başlamamı sağlıyor. Sofranın başına oturunca miniklerin çığlıklarının her yeri kaplaması, abla kardeş bir türlü çatalları paylaşamamaları bile bozamıyor bu huzuru…
Kaynak:portakalagaci.com
Kahvaltıda Ne Yapabilirim – Pratik Kahvaltılıklar
 
fırında omletli ekmek
Malzemeler:
1 adet bayat ekmek
250 gr peynir
3 adet yumurta
4-5 adet yeşil sivri biber
kırmızı pulbiber(isteğe bağlı)
tuz (peynir tuzsuz ise )
Ekmekleri yağlamak için rama
Yapılışı:
Ekmekleri dilimleyin.
Üzerlerine yağ sürün.
Tepsinin üzerine yağlı kağıt serin ve ekmekleri üzerine dizin.
Peyniri bir kabın içinde ezin.
Yumurtaları çırpıp içine ilave edin.
Biberleri yemeklik doğrayın. Biberleri de yumurtalı karışıma ilave edin.
Karışıma gerek duyuyorsanız tuzunuda ilave edin ve kaşıkla ekmeklerin üzerine bu karışımdan sürün.
İsterseniz üzerine kırmızı tozbiber sepin.
Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri kızarana kadar fırınlayın.
Sıcak olarak servis yapın
afiyet olsun. karışık kızartma
malzemeler:
3 patates
3 patlıcan
4 domates
10 sivribiber
10 sarımsak
15 su bardağı ayçiçek yağı
1 çay kaşığı ( varsa öğütülmüş) karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
hazırlanması:
1. sebzelerin hepsini yıkayın. 3 patatesi soyun. yarım parmak kalınlığındaki daireler şeklinde kesin. (bütün sebzeleri aynı şekilde doğramak kaydıyla dilediğiniz doğrama şeklini seçebilirsiniz.)
2. 15 su bardağı ayçiçek yağını kızartma tavasına koyup kızdırın. yağ kızınca patatesleri atıp kızartın. patatesler kızarırken 3 patlıcanı alacalı soyup bir parmak kalınlığında kesin. sarımsakları soyun. biberlerin saplarını kesip ikiye bölün. domateslerin kabuklarını soyup birer parmak kalınlığında dairelere bölün. (her domatesten 3 eşit parça çıkacak şekilde)
3. kızaran patatesleri kevgire veya kağıt havlunun üzerine alıp fazla yağını süzdürün. sırayla patlıcanları biber ve sarımsakları kızartıp kevgire alın. (süzülenleri servis tabağına alın.) patates ve patlıcanları servis tabağına ayrı ayrı dizin.
4. tavada kalan yağı boşaltın. tavaya domatesleri koyun. domateslerin her iki tarafını da kızartın. tabaktaki sebzelerin üzerine tuz serpin. domatesleri sebzelerin üzerine dizip bir miktar daha tuz serpin. en son domateslerin üzerine gelecek şekilde karabiber öğütün.
spiral sosis
Malzemeler:
(5 kişilik)
5 adet sosis
5 yaprak milföy
1 yumurta sarısı
HAZIRLANIŞI :
Buzluktan çıkarttığınız milföyleri oda sıcaklığında 10-15 dakika bekletin. Parmak kalınlığında şerit şeklinde kesin.
Sosisleri ikiye bölün. Milföy şeritlerini sosislere spiral şeklinde sarın. Hamura sarılmış sosisleri yağlanmış tepsiye 2 cm aralıklarla dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün.
Spiral sosisleri önceden 150 derece ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Lor peynirli patatesli kroket 

Malzemeler
*1 kg kadar haşlanmış ve ezilmiş patates
*1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
*lor peyniri 250 gr kadar
*Tuz
*maydanoz veya taze soğan
*Galeta unu
*Kızartmak için sıvıyağ
Hazırlanışı
Patatesler haşlanır ve ezilir.Kaşar ve tuz ilave edilen patates iyice karıştırılır. Cevizden biraz daha büyük parçalar alınıp ortası açılır ve lorla karıştırılmış maydanoz yada taze soğanla konur. Tekrar yuvarlanarak patates kapatılır. Galeta ununa bulanarak kızgın yağda kızartılır.
Peynirli ekmek


Malzemeler
* 3 adet akdeniz ekmeği (halk ekmek)
* 1 adet yumurta
* 1 çay kaşığı sızma zeytin yağı
* kibrit kutusu kadar beyaz peynir
* tuzkarabiber ve pulbiber
Hazırlanışı
Tüm malzemeleri çırpın.Ekmekleri ikiye bölün.Üzerine karışımdan sürün. Fırının ızgara kısmında kızarana kadar pişirin.Afiyet olsun…

Sıcak patates

Malzemeler*4-5 adet patates( tercihen bebek patates)
*1 yemek kaşığı mayonez
*1-2 sap taze soğan
*3 yemek kaşığı yoğurt(sulu olmasın)
*tuz karabiber
*1 yemek kaşığı tereyağı veya sızma zeytinyağı
Hazırlanışı
Patatesleri haşlayalım. Kabuklarını soymayacağız. Fırın tepsisine yağlı kâğıt serip haşlanan patatesleri koyalım. Patates ezici ya da bir kaşıkla her patatesin üzerine bastıralım ki parçalansın. Ama iyi ayar yapın kabuklarından iyice kopmasın. Üzerine tereyağı parçacıkları koyun her patatesin üzerine. Ardından karabiber ve tuz serpin. Önceden ısıtılmış 225 dereceli fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Servis yaparken mayonez ve yoğurtla çırptığınız sostan üzerlerine 1 kaşık koyup doğranmış taze soğanlardan serpin. Afiyet olsun…


Malzemeler
1 adet ekmek
3 adet domates
5 adet sivri biber
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
2 adet sosis ( küçük ise 4 adet )
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Hazırlanışı : Domateslerin kabuklarını soyarak rendeleyelim. Biberleri de ince ince doğrayalım. Bİr tava içerisine sıvı yağı dökelim ve doğradığımız biberleri biraz kavuralım. Daha sonrada domatesleri ekleyelim tuzunuda ayarlayarak biraz daha pişirelim. Ekmeği dilimleyelim ve bir tepsiye yerleştirelim. Üzerlerine hazırlamış olduğumuz domates ve biberli harcı yayalım. Sosisleri halkalar şeklinde dilimleyelim ve ekmeklerin üzerine yerleştirelim. En üste de rendelediğimiz kaşarları yayalım. Fırına sürerek 160 derecede pişmeye bırakalım. Kaşar peynir eriyip kızardığında fırından alalım. Afiyet olsun.



8 milföy hamuru

1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı haşhaş tohumu
1 yumurta akı
Milföy simitler:
Milföy hamurlarını halka şeklinde kesin.
üzerlerine yumurta akı sürün.
Bir kasede baharatları karıştırın.
Milföylerin üzerine bolca serpin.
önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlanmış
fırında 15-20 dakika pişirin.
üzerileri kızarınca fırından alıp servis yapın.
Akdeniz Usulü Omlet

2 yumurta
2 orta boy rendelenmiş domates
1 avuç ince dilimlenmiş kabak
2 avuç ince dilimlenmiş mantar
2 yeşil biber
1 kırmızı biber
3 avuç ince kıyılmış maydanoz ve dereotu
kırmızıbiberden yapılmış acı sos
rendelenmiş peynir
çekirdeği ayıklanmış 1 avuç yeşil kırma zeytin
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
karabiber
taze fesleğen ve kekik.

Hazırlanması:
Yüksek ateşte bir çorba kaşığı zeytinyağını tavada kızdırın. Dilimlenmiş kabakları atın ve iki dakika kadar tavada çevirin. Biberleri ekleyin ve iki dakika daha çevirin.
Domates rendesi tuz ve mantarları ekleyin. Mantarlar suyunu salıncaya kadar iki dakika daha tahta kaşıkla tavada çevirin acı sosu tavaya dökün. Sebzelerin saldığı su yeterli değilse yarım çay bardağı kadar sıcak su ekleyin. Sıcak su fokurdadıktan sonra ateşi iyice kısın.
Çekirdeklerinden ayıklanmış yeşil zeytin ile ince kıyılmış dereotu ve maydanozu ilave edin. Çırpılmış yumurta ve karabiber ekleyin. Bir tahta kaşıkla yumurtanın tüm malzemelere dağılmasını sağlayın. Yumurtanın fazla katılaşmasına izin vermeden hafif sulu kalacak şekilde servis yapın.
Üzerine rendelenmiş peynir taze fesleğen ve kekik koyun.
Sütlü Ekmek

Malzemeler:
3/4 su bardağı süt
1/4 su bardağı su
3 + 1/4 su bardağı ekmek unu (ben beyaz + kepekli un kullandım)
15 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı toz şeker
15 yemek kaşığı tereyağı
yarım tatlı kaşığı instant maya
* 3/4 bir su bardağının dörtte üçü 1/4 bir su bardağının dörtte biri demektir.
Hazırlanması:
Makineye sütü ve suyu koyun. Unu sıvıların üzerini tamamen kaplayacak şekilde serpin.
Tuz şeker ve tereyağını kabın farklı köşelerine koyun. Unun ortasını hafifçe açarak (ancak suya ulaşmayacak şekilde) mayayı ortaya dökün.
Normal ekmek pişirme konumu (1.ayar) medium crust 1.5 lb ağırlığını seçin. Yaklaşık 3 saat sonra (2:53 dak.) kabıyla beraber ekmeği makineden alın. Biraz soğuduktan sonra kabından çıkartın. (Soğumadan keserseniz ekmeğiniz ufalanabilir.)
Kahvaltılık Sos

Malzemeler
4 kg etli domates
2 kg salçalık kırmızı biber
1 kg patlıcan
Yarım baş sarımsak
Yarım su bardağından biraz fazla zeytinyağ
2 çay bardağı sirke
Çubruka (baharat)
Tuz
Hazırlanışı
Patlıcanları ve biberleri közleyip kabuklarını soyup küçük küçük doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyup doğrayın ve tencereye alın.
Közlenmiş patlıcanları biberleri ve sarımsakları da ilave edip ara sıra karıştırarak domatesler suyunu çekene kadar pişirin.
Domatesler suyunu çekince belender dan geçirin.
Zeytin yağ sirkeçubruka ve tuzunu ekleyip sirke suyunu çekene kadar pişirin.
Sıcakken kavanozlara alıp ağzını sıkıca kapatın ve kavanozu ters çevirin.

kahvaltı tarifleri – kahvaltıda yapılabilecek tarifler

fırında omletli ekmek
Malzemeler:
1 adet bayat ekmek
250 gr peynir
3 adet yumurta
4-5 adet yeşil sivri biber
kırmızı pulbiber(isteğe bağlı)
tuz (peynir tuzsuz ise )
Ekmekleri yağlamak için rama

Yapılışı:
Ekmekleri dilimleyin.
Üzerlerine yağ sürün.
Tepsinin üzerine yağlı kağıt serin ve ekmekleri üzerine dizin.
Peyniri bir kabın içinde ezin.
Yumurtaları çırpıp içine ilave edin.
Biberleri yemeklik doğrayın. Biberleri de yumurtalı karışıma ilave edin.
Karışıma gerek duyuyorsanız tuzunuda ilave edin ve kaşıkla ekmeklerin üzerine bu karışımdan sürün.
İsterseniz üzerine kırmızı tozbiber sepin.
Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri kızarana kadar fırınlayın.
Sıcak olarak servis yapın
afiyet olsun.

karışık kızartma

malzemeler:

3 patates
3 patlıcan
4 domates
10 sivribiber
10 sarımsak
1,5 su bardağı ayçiçek yağı
1 çay kaşığı ( varsa öğütülmüş) karabiber
1 tatlı kaşığı tuz

hazırlanması:
1. sebzelerin hepsini yıkayın. 3 patatesi soyun. yarım parmak kalınlığındaki daireler şeklinde kesin. (bütün sebzeleri aynı şekilde doğramak kaydıyla dilediğiniz doğrama şeklini seçebilirsiniz.)
2. 1,5 su bardağı ayçiçek yağını kızartma tavasına koyup kızdırın. yağ kızınca patatesleri atıp kızartın. patatesler kızarırken 3 patlıcanı alacalı soyup bir parmak kalınlığında kesin. sarımsakları soyun. biberlerin saplarını kesip ikiye bölün. domateslerin kabuklarını soyup, birer parmak kalınlığında dairelere bölün. (her domatesten 3 eşit parça çıkacak şekilde)
3. kızaran patatesleri kevgire veya kağıt havlunun üzerine alıp fazla yağını süzdürün. sırayla patlıcanları, biber ve sarımsakları kızartıp kevgire alın. (süzülenleri servis tabağına alın.) patates ve patlıcanları servis tabağına ayrı ayrı dizin.
4. tavada kalan yağı boşaltın. tavaya domatesleri koyun. domateslerin her iki tarafını da kızartın. tabaktaki sebzelerin üzerine tuz serpin. domatesleri sebzelerin üzerine dizip, bir miktar daha tuz serpin. en son domateslerin üzerine gelecek şekilde karabiber öğütün.
spiral sosis
Malzemeler:
(5 kişilik)
5 adet sosis
5 yaprak milföy
1 yumurta sarısı
HAZIRLANIŞI :
Buzluktan çıkarttığınız milföyleri oda sıcaklığında 10-15 dakika bekletin. Parmak kalınlığında şerit şeklinde kesin.
Sosisleri ikiye bölün. Milföy şeritlerini sosislere spiral şeklinde sarın. Hamura sarılmış sosisleri yağlanmış tepsiye 2 cm aralıklarla dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün.
Spiral sosisleri önceden 150 derece ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Kaynak:http://www.bilgilersitesi.com/kahvaltida-degisik-ne-yenir-kahvaltida-ne-yapabilirim-kahvaltilik-tarifler.html

1 yorum:

  1. 1xbet korean | 1xbet korean
    1xbet korean. Best Bet with 1xBet. Latest Bookmaker Bonus. Register at 1xbet korean. 1xbet korean. Best Bet 1xbet сайт with 1xbet. 1xbet korean.

    YanıtlaSil